Geschiedenis

Huis van Willibrord

'Het huis van Willibrord', dat is de letterlijke betekenis van ’t Brodshoes. Willibrord was de voornaam van overgrootvader Meinders. Een wat lange naam vond men en werd daarom al snel afgekort tot ‘Brods’. Willibrord, en later ook zijn zoon Ben, waren beide bakker met de bakkerij aan de Grotestraat in Rijssen. Achter de bakkerij begint Ben sr. in 1954 een snackbar van formaat. De zelfgemaakte kroketten van Meinders zijn tot op de dag van vandaag een begrip in Rijssen en omstreken. Ben jr., Bennie voor intimi, wordt in eerste instantie opgeleid tot horlogemaker. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als zijn vader ziek wordt neemt Bennie de zaak over. Na elf jaar is de snackbar te klein voor de culinaire ambities van Ben en zijn vrouw Agnes. Ze willen een bistro openen.

Van bistro naar restaurant en partylocatie

Zo gezegd, zo gedaan. Hun oog valt op drie typisch Rijssense boerderijtjes aan de Bouwstraat, met de Niendeuren aan de straatkant. Er wordt gesloopt en verbouwd, zonder de karakteristieke boerenstijl  uit het oog te verliezen. In 1978 wordt de eerste verbouwde boerderij opgeleverd en is Bistro ‘t Brodshoes een feit. De beide andere boerderijtjes worden omgetoverd tot Serre (1985), een binnenplaats en de Hoefhamerzaal (1988).

Best Restaurant Design Award

In 2008 nemen de broers Guido en Michiel ’t Brodshoes over van hun ouders. Michiel in de keuken en Guido aan de voorkant. De kersverse eigenaren vinden het de hoogste tijd voor een frisse wind door het interieur. Met groot respect voor de authentieke stijl, ondergaan restaurant en zalen een complete metamorfose en krijgen een eigentijds jasje aangemeten. De verbouwing is zo geslaagd, dat het hen een nominatie voor ‘Best Restaurant Design 2011’ oplevert.

Tegeltjeswijsheden

De bar speelt letterlijk en figuurlijk nog steeds een centrale rol in ’t Brodshoes. Vader Ben vond het altijd heel belangrijk dat de gasten voor en na het eten gezellig aan de bar kwamen staan voor een aperitief of een afzakkertje. Die functie moest bewaard blijven en architect Theo Reitsema creëerde een gezellige bar met een stoer betonnen blad en klassieke ‘Delftsblauwe’ tegeltjes met daarop familiefoto’s, fragmenten en typisch Twentse spreuken zoals die door Ben gezegd werden ‘nood leart binn’ en jûk leart krabn’ en ‘as’t nig good is heit veur niks’. Een unieke bar voor unieke ontmoetingen en gesprekken!

“Trots op Brods”

Op 20 juni 2013 was het exact 35 jaar geleden dat Ben en Agnes hun droom begonnen. In alles is ’t Brodshoes met haar tijd meegegaan, maar wat onveranderd bleef en blijft, is de onvervalste Twentse culinaire gastvrijheid in een warme en authentieke ambiance. Guido en Michiel kregen dit met de paplepel ingegoten. Tijdens de jubileumviering verwoorde pater familias Ben het als volgt: “we zijn met z’n allen trots op Brods”. Kort na het jubileum is Ben Meinders, tijdens een heerlijke vakantie in Italië, geheel onverwacht overleden. De grondlegger van ’t Brodshoes is niet meer, maar zijn levenswerk wordt met passie en plezier voortgezet door zijn zoons Guido en Michiel.

Sfeer creëren, genieten van eerlijke en pure gerechten, een mooi glas wijn en goede gesprekken aan tafel, bij de open haard of aan de bar; dat is waar het om draait bij ’t Brodshoes.